zondag 27 april 2014

Dag 25, San Diego.

Goeiedag allemaal,

Vandaag zijn we in San Diego. De nacht was onrustig met veel lawaai in het hotel. Geen goede keuze maar goed, dat is vooraf altijd moeilijk te bepalen.
Vandaag zijn we in SD gebleven, dat hotel heb ik vanmorgen geboekt. Erg mooi, maar steeds weer met kosten die niemand op de site zet. parkeerkosten, internet, etc. Maar goed, wel een mooie kamer, een suite met tv op slaap- en woonkamer.

Vanmorgen eerst uitgecheckt, en daarna downtown SD gereden. Het was erg druk, naar later bleek werd er " Earth Day"  gehouden, een jaarlijks evenement dat als thema de aarde heeft. Dus veel zweverij, Hare  krishna, standjes met activisten maar ook milieuzaken en bedrijven. Kortom, best gezellig:


Nadat we met veel moeite een parkeerplekje verderop hadden gevonden omdat alles dichtbij bomvol stond zijn we Balboa Park ingelopen. Erg mooie architectuur en prachtige beplanting:

Ons doel voor vanmiddag; het San Diego Model Railroad museum. Al jaren een droom van mij om hier een keer te mogen komen, zij hebben een van de mooiste modelbanen wereldwijd die praktisch op schaal 1:87 nagebouwd is: Tehachapi Loop. Die gaan we dus bezoeken, zij hebben nog wat andere modelbanen maar die vielen achteraf wat tegen.
De ingang, het ligt samen met wat andere dingen in 1 gebouw. Zij zitten in de kelder:Na betaling van 2 keer 8 dollar mogen we naar binnen. Layla is direct gecharmeerd van de 3-rail modelbaan die typisch Amerikaans is. het is schaal 0, dat is schaal 1:48. Het doet allemaal wat speelgoed-achtig aan en dat is precies wat de kleine kids mooi vinden.  Ze is er dan ook amper weg te slaan:


Er zijn ook nog andere modelbanen waaronder deze in H0 (1:87):


Maar ook een in schaal N, dat is 1:160. Die modelbaan is in een soort rijtuig-achtige sfeer gebouwd:


Opa niet, die is verrukt van de erg mooie Tehachapi modelbaan. Bij het rondlopen bemerk ik dat het gedeelte van de "loop" dicht zit.


Bij navraag blijkt dat ze maar met 2'en zijn en geen overzicht kunnen houden als ze dat deel los doen. maar ik krijg het aanbod om even mee te lopen als ik uitleg dat ik een lange reis gemaakt heb om dit te mogen zien. Ik krijg dan ook een snelle privé-rondleiding van dat deel, en daar ben ik erg blij mee toch?
De baan bij binnenkomst:
En het "prive-stuk", de loop zelf:
Wel jammer dat er zo weinig leden zijn, maar het is zondag en misschien is dat de oorzaak. Ik weet het niet en zal het ook nooit weten. Belangrijkste is dat ik genoten heb en een wens in vervulling heb kunnen laten gaan.
Natuurlijk nog een foto als bewijs dat ik er echt geweest ben:


We lopen nog een tijdje rond en ik maak veel foto's. Hierbij enkele:Als we eruit lopen is het net 2 uur s'middags. We besluiten nog verder het park in te lopen, er is tenslotte zat te doen. Verderop ligt het air en space museum, ik stel voor om daar naartoe te gaan. Da's goed, en we gaan er binnen. De ingang wordt geflankeerd door 2 grote vliegtuigen waarvan de rechtse een SR-71 Blackbird is:


Binnen betalen we de entree, en lopen direct tegen diverse mooie dingen aan zoals deze Ball X1 die destijds het eerste vliegtuig was dat met Chuck Yeager achter de stuurknuppel door de geluidsbarrière ging:


Er is ook een speciale "Rippley's believe it or not" tentoonstelling, over feiten en fabels. Zo staat er een mooie Ferrari, maar dan wel van hout:


En een reusachtige pop replica van de grootste mens die ooit geleeft heeft, Robert Wadlow. Die was 2,72 meter lang, woog 199 kg en stierf  op 22-jarige leeftijd aan zijn ziekte Hyperplasia. 
De figuur zit, en staande naast hem ben ik klein.... en ik ben met mijn 1,95 meter niet echt klein:


Zijn schoenmaat is reusachtig, kijk maar. 


Maar af en toe beweegt de figuur.... en als we er voorlangs lopen verheft deze zich ineens en gaat staan! Man, wat een lengte, nu voel ik mij klein!:


We gaan verder, het museum bevat een fabtastische collectie vliegtuigen en van alles daarom heen. Zo staat er een GeeBee R-1, een vliegtuig dat voor airraces werd gebruikt en levensgevaarlijk was:


Maar ook een F-4 Phantom die op vliegdekschepen werd gebruikt:


Er is een kinderhoek waar ze kunnen experimenteren met diverse dingen. En daar staat ook deze trapskelter, en dat leverde toch koddige plaatjes op. "Stijgen we al op"?:Een prachtige P-51 mustang:


En een hele mooie Blue Angel F-18. De BA zijn een demoteam uit de Verenigde Staten. Zo dichtbij ga ik nooit meer komen!:


En dan zit de dag er op. We lopen door alle drukte naar de auto:


Aan de rand van het park staat deze mooie oude boom, geplant in 1915. Mooi he?:


Aan de rand van het park staat dit gebouw, het War Memorial Building. Het zit echter dicht jammer genoeg, had even willen kijken:


En ik neem nog even een foto van de mooie laagstaande zon in combinatie met de steile helling waar onze auto staat:


Het is mooi geweest, we checken in, halen wat te eten (Mexicaans, een zak vol voor 24 dollar.....) en dat is het.  Morgen weer een dag, dan gaan we naar de haven van San Diego.

2 opmerkingen:

  1. Mooi Ronald, fijn dat je toch even bij 'de loop' mocht kijken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. die foto van layla in dat vliegtuigje is echt geweldig zeg
    deze laatste paar dagen nog veel plezier en zie jullie snel weer
    dikkekus en knuffel voor layla

    BeantwoordenVerwijderen