zaterdag 16 april 2016

Dag 27; Astoria

Hoi luitjes,

Vandaag dus in Astoria gebleven. Best een leuk stadje om te bekijken wat we ook gedaan hebben.

Geen route dus, totaal iets van 44 mijl gereden. We zijn eerst naar Fort Clatsop geweest. Dit stond in de oorsprong ook op het programma om te bezoeken. Hier zit namelijk het Lewis and Clark NP en dat wilde we graag bezoeken.

In alle rust vanmorgen van de camping weggereden. De afstand tot het park is 8,5 mijl dus lekker dichtbij:


Stukje geschiedenis; Lewis en Clark hebben begin 1800 een deel van het Westen van de Verenigde Staten in kaart gebracht door middel van een 2,5 jaar durende expeditie. Fort Clatsop was hun overwinterplaats op deze plek voordat ze weer terug gingen naar waar ze vertrokken waren. Dit fort is niet het origineel maar een waarheidsgetrouwe kopie op nagenoeg dezelfde plek als het origineel.

We parkeren de camper en lopen naar het bezoekers centrum:


De entree blijkt vandaag gratis te zijn. Was 't voor ons toch al een beetje omdat we de pas hebben. 
Na uitleg lopen we naar buiten waar het "fort" staat. Niks te groot voor een 25 man die er gewoond en geleefd hebben (50 bij 50 foot):


We bekijken het en achter het fort ligt de "keuken". Ze hebben zich moeten behelpen in die tijd:


Ik kom nog een mooie Indiaanse vrouw tegen die me wel ligt maar om een of andere reden laat ik haar koud.......:


Er is een mooie 1-mijl lange wandelroute naar wat het oorspronkelijke landingspunt van L&C geweest moet zijn:


Het loopt naar een plek waar tot aan de negentiger jaren een verladingsplek voor hout is geweest. De restanten van palen en vlonders liggen nog in het water en geeft het geheel een erg rustieke aanblik:


Ook staan er nog wat stalen palen en verstevigingen:


Het geheel is begin negentiger jaren teruggekocht en als deel van het National park aangelegd. Erg mooi gewoon en heel rustig. Komt mij vandaag goed uit.

Bij terugkomst in het fort nog wat "staatsieportretten" gemaakt:



En natuurlijk bij de uitgang. "Opa, ik wil er ook bij op". Tuurlijk:


Vanuit het Fort Clatsop rijden we naar Astoria, en dan zie je dus de Astoria bridge. En die is gigantisch! Erg mooi om te zien:


Morgen zullen we daar overheen komen als we richting Seattle rijden.

Eerst rijden we Astoria in, dat bestaat uit veel houten huisjes en het is er best gezellig. We zijn attent gemaakt door een folder op de camping dat hier het originele huis staat waar de film "The Goonies" uit 1980 opgenomen is. Wie hem niet kent moet 'm maar eens huren, hij is nog steeds erg leuk. Echter blijkt de eigenaresse in de zomer van 2015 helemaal niet meer zo gecharmeerd te zijn van al dat bezoek dat toen opliep van enkele bezoekers tot 1000 a 1500 per dag..... wel te begrijpen dat ze daar geen zin meer in heeft. Google maar eens op "goonies house astoria".

Het bord laat niets aan duidelijkheid te wensen over:


Maar vanuit het juiste standpunt weten we het toch op de foto te krijgen:


Het ligt er ook erg mooi moet ik zeggen:


(U ziet in het midden op de heuvel het Goonies huis).

We hadden de camper netjes iets verderop geparkeerd bij een school zoals aangegeven op dat foldertje. De parkeerplek ligt net als het huis in een wijk op een heuvel waar we Astoria en de haven kunnen overzien. Als we naar de camper lopen horen we rechts van ons een remgeluid met daarop een harde knal en.... er zijn 2 auto's op elkaar geknald. Kijk maar, de voorste heeft geen rechte achterklep meer en uit de achterste komt een mooi rookwolkje onder de motorkap vandaan. Dat hoop je dus niet mee te maken:


Even denk ik dat ze met elkaar op de vuist gaan maar helaas, ze blijven netjes. Was een mooie voorstelling geworden zo vanaf deze heuvel!

Op diezelfde heuvel hoorden we al het geschreeuw van zeehonden, en dichterbij en beneden gekomen ligt er een hele zooi van die dingen. Wel een mooi gezicht:


Er is van alles te zien, en bij het Maritiem museum van Oregon liggen wat schepen waaronder deze grote raderboot. Mooi!:


En wat ons al verteld was (dank je, Hans!) kun je hier grote schepen voorbij zien komen en schepen die voor anker liggen hier:


Net als we aan de kade lopen komt er een knoert van een schip langs. Volgens mij een boot voor auto's. In ieder geval een prachtig gezicht:


Ook ligt er een oud Lightschip, een soort vuurtoren-boot:


En Layla? Die heeft het prima naar het zin. Foto's? Geen probleem, dat doet ze op haar eigen manier:


Over de oude spoorlijn loopt blijkbaar een toeristisch trammetje. Bij gebrek aan bovenleiding wordt de stroom voor de tram opgewekt door een aggregaat dat meegenomen wordt voor cq achter de tram. Een fraaie oplossing:


En zittend op dit bankje:


Heb je een prima uitzicht!:


En zo rijden we weer richting de camping. De bruggen zijn hier talrijk, dit is een hefbrug:


We halen nog wat boodschappen bij de plaatselijke supermarkt "Fred Meyer". Een soort Walmart maar veel mooier aangekleed en met een ruimer assortiment. Aanrader!

Morgen naar Seattle over de ingekorte route. Laters!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten